Úvod Recepty

Grilovaná krkovička na lávové desce s rozmarýnem a česnekem

Grilovaná krkovička na lávové desce s rozmarýnem a česnekem

Tento recept se zaměřuje na jednoduchost a plnou chuť masa, umocněnou vůní bylinek a specifickým propečením na lávové desce. Krkovička je skvělá pro grilování, protože má dostatek tuku, který ji udržuje šťavnatou a plnou chuti.

Ingredience:

  • Vepřová krkovička: 2-3 plátky (silné cca 3 cm)

  • Čerstvý rozmarýn: 2-3 snítky

  • Česnek: 2-3 stroužky

  • Olivový olej: 2 lžíce

  • Hrubozrnná mořská sůl: dle chuti

  • Čerstvě mletý černý pepř: dle chuti

Na přílohu:

  • Brambory: 2-3 středně velké, varný typ A nebo B

  • Máslo: 1-2 lžíce

  • Čerstvá petrželka: nasekaná, dle chuti

  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Příprava krkovičky:

    • Plátky krkovičky osušte papírovými utěrkami.

    • V misce smíchejte olivový olej, nasekaný rozmarýn a česnek.

    • Krkovičku potřete touto směsí z obou stran.

    • Štědře osolte a opepřete z obou stran.

  2. Příprava brambor:

    • Brambory důkladně omyjte (neškrábejte, slupka dodá chuť).

    • Každou bramboru několikrát propíchněte vidličkou nebo nožem.

    • Zabalte brambory do alobalu.

    • Můžete je dát na gril společně s lávovou deskou, ale ideálně ještě o něco dříve, protože jim to trvá déle (cca 45-60 minut, v závislosti na velikosti a žáru). Můžete je také předvařit v mikrovlnné troubě asi 5-7 minut, abyste zkrátili dobu grilování.

  3. Rozpalení grilu a lávové desky:

    • Rozpalte gril na středně vysokou až vysokou teplotu.

    • Položte lávovou desku na gril a nechte ji rozehřát. To může trvat cca 15 minut. Můžete vyzkoušet teplotu tak, že na ni kápnete kapku vody, která se ihned "sbalí do kuličky a odpaří"

  4. Grilování krkovičky:

    • Opatrně položte připravenou krkovičku na rozpálenou lávovou desku.

    • Grilujte z každé strany po dobu 5-7 minut, v závislosti na tloušťce masa a požadovaném stupni propečení. Cílem je krásná zlatohnědá kůrka a šťavnatý vnitřek. Krkovička by měla mít vnitřní teplotu kolem 70-75°C.

    • Během grilování můžete přelévat maso zbytky bylinkového oleje, který dodá extra chuť.

  5. Dokončení brambor:

    • Když jsou brambory měkké (zkontrolujte propíchnutím vidličkou), vyndejte je z alobalu.

    • Rozřízněte je podélně, ale nedokrojte je úplně. Vnitřek načechrejte vidličkou.

    • Vložte do brambor kousek másla a posypte čerstvou nasekanou petrželkou, solí a pepřem.

  6. Odpočinek a servírování:

    • Ugrilovanou krkovičku sundejte z desky a nechte ji odpočívat na prkénku asi 5 minut. To je důležité, aby se šťávy v mase rovnoměrně rozložily a maso bylo šťavnatější.

    • Servírujte s grilovanou bramborou a užívejte si jednoduchou, ale plnou chuť.

Zpět na recepty


Další recepty

Marinovaný propečený bůček

Marinovaný propečený bůček na lávovém kameni   Ingredience: ✅ 600 g vepřového bůčku (nakrájeného…
Zobrazit recept

Jednoduchá šťavnatá krkovička

Recept na šťavnatou krkovičku na lávovém kameni Ingredience: 4 plátky vepřové krkovičky (cca…
Zobrazit recept

Kuřecí řízky na másle s fantastickým lilkem a Maldonskou solí

Suroviny:kuřecí prsalilekmáslovejcehl. moukastrouhankaMaldonská sůlolivový olej Do hrnečku nebo…
Zobrazit recept

Originální grilovací desky z lávového kamene

Propečený steak, šťavnatý losos, pivo, víno a pohoda, jakou zažijete jen s přáteli při letním grilování. Dopřejte si grilování bez přepáleného tuku se zachováním opravdové chuti.

To vše zažijete s LavaGrill, grilovacím kamenná deska určena přímo pro grilování.

Jako přírodní grilovací kámen nenese žádné průmyslové stopy po úpravách a je zdravotně absolutně nezávadný s nulovým podílem olova. Není ani napuštěn nebo ošetřen žádnou chemickou látkou. A oproti těžším (5 cm silným) žulovým kamenům nepraská.

Grilování vás teď začne nečekaně bavit. Těšte se!